Mark Nijssen

Als adviseur, onderzoeker, trainer en auteur help ik organisaties bij het ontwerpen en ontwikkelen van functionele, haalbare en mooie organisaties. Ik ben begonnen als organisatieadviseur met name op het gebied van strategisch HRM. In 2007 zocht ik de verdieping in de wetenschap en startte ik met mijn onderzoek naar Wendbaar Organiseren aan Tilburg University. En in 2015 begon ik De Organisatie Ontwerpers.

Als er ergens een kwartje valt, dan heb ik een topdag. Ik word blij van nieuwe inzichten en ideeën. Door samen te brainstormen over wat er aan de hand is, waar we naartoe willen en welke complexiteit er allemaal speelt. Ik word enthousiast van andere perspectieven. Hoe kijkt een kunstenaar of bioloog naar organisaties? Wat kunnen we leren van de maffia of een mierennest? Of van sporters die op hun voorvoeten moeten staan?

Ik ga graag terug naar de kern en weg van alle hypes. Als we alle modetermen weghalen – zelfsturing, holocratie, of de reinvented organization – wat houden we dan nog over? In mijn boek uit 2015, het ‘Organisatie Ontwerp Atelier’ leg ik uit hoe je vanuit evolutionair, economisch en sociaal perspectief naar het ontwerp van je organisatie kunt kijken. Zonder ingewikkelde modellen, maar met voorbeelden uit de praktijk van alledag laat hij zien dat er klassieke organisatiewetten bestaan, net zo valide als de zwaartekracht.

Organseren op je voorvoeten

Behalve adviseur, trainer, auteur en onderzoeker ben ik allereerst vader van drie zoons. Daarmee zit ik voortdurend in een context waarin mijn eigen wendbaarheid wordt aangesproken. In mijn jonge jaren stond ik vaak op mijn voorvoeten als volleyballer. Tegenwoordig zit ik vooral op de fiets.

Het resultaat van mijn onderzoek aan Tilburg University heb ik toegepast en besproken tijdens trainingen, lezingen, adviestrajecten en uiteindelijk samengevat in mijn boek. Ben je geïnteresseerd in de wetenschappelijke publicaties naar aanleiding van mijn onderzoek, klik dan eens hier. Of er ooit nog een proefschrift volgt uit het onderzoek, dat weet ik niet. De tijd zal het leren. Voorlopig ligt mijn aandacht bij alle mooie voorbeelden in de praktijk!

Click to access the login or register cheese
Scroll naar boven