Mijn aanbod

Als je lange tijd op een vaste manier hebt gewerkt, kun je bijna niet verwachten dat alle medewerkers op stel en sprong al het gewenste gedrag laten zien dat hoort bij een organisatie die op haar voorvoeten staat. Aan de ene kant wil je medewerkers in staat stellen de vaardigheden te oefenen die passen bij wendbaar gedrag, aan de andere kant voel je aan alles dat een training wendbaarheid of een cursus agile leren samenwerken de plank misslaan … Welke alternatieven heb je?

Een wendbare organisatie past zich aan de buitenwereld aan dankzij een doorlopend proces van organisatiebreed leren. Dit leren gaat over het vinden van een antwoord op onvoorspelbare dynamiek door wendbaar te zijn. En over het transformatieproces om de wendbaarheid in de organisatie te vergroten. Iedereen leert op zijn eigen manier en elke organisatie heeft haar eigen voorkeursstijl om te leren. Daarom bieden we drie verschillende ingangen om te leren nog wendbaarder te worden:

Door te ervaren: wendbaarheid is het resultaat van veel oefenen en uitproberen. Dit uitproberen en oefenen kan onderdeel zijn van het dagelijks werk of door – tijdens workshops – blootgesteld te worden aan onvoorspelbare dynamiek. Om te ervaren hoe het is om je comfortabel te voelen bij het onbekende.

Door te experimenteren: door te oefenen en uit te proberen ontwikkel je de gezamenlijke vaardigheid om te gaan met een dynamische omgeving. Dit vraagt om een proces van gedisciplineerd experimenteren, waarbij je aan de voorkant goed nadenkt over het probleem dat je probeert op te lossen en waarbij je aan de achterkant de geleerde lessen goed borgt in je organisatie.  

Door te analyseren en reflecteren: soms is het nodig om eerst de belangrijke vragen te stellen: waarom hebben we behoefte aan (meer) wendbaarheid? Wat zit onze wendbaarheid nu in de weg? En wat bedoelen we eigenlijk met wendbaarheid? Door met elkaar het waarom en waartoe te verkennen en de huidige stand van zaken in kaart te brengen ontstaat een gemeenschappelijke taal. Een taal die van belang is in het gehele transformatieproces.

Net als in mijn werk gericht op organisatieontwerp (zie De Organisatie Ontwerpers) is mijn aanpak altijd actiegericht. Niet achter een tekentafel, maar met elkaar aan de slag! Meer weten, stuur dan een mail naar mark@deorganisatieontwerpers.nl

Click to access the login or register cheese
Scroll naar boven